Ξεκίνησε η συνεδρίαση της νέας Βουλής, προκειμένου να εκλέξει τον πρόεδρο του Σώματος. Τη σκιά τους ρίχνουν οι αντιδράσεις για την τοποθέτηση των κοινοβουλευτικών δυνάμεων στα έδρανα και ειδικά για τη «συνύπαρξη» της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους Σπαρτιάτες.
Της συνεδρίασης θα προεδρεύσει ο προσωρινός Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος και θα ανακοινώσει τις επιστολές των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνουν για νέο πρόεδρο της Βουλής καθώς υποβολή υποψηφιότητας από υποψήφιο, δεν είναι παραδεκτή.
Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.
Ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει προτείνει για την θέση τον νυν πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.
Ο κ. Κακλαμάνης θα αναγγείλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θα καλέσει τον νέο πρόεδρο της Βουλής να καταλάβει αμέσως την έδρα, από την οποία αναμένεται να εκφωνήσει λόγο προς τους «300».
Εκλογή προεδρείου Βουλής
Λίγη ώρα μετά, η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει εκ νέου, προκειμένου να εκλέξει τους αντιπροέδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς του Σώματος, σύμφωνα με τις προτάσεις των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων.
Σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 6) ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος αντιπρόεδρος, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες είναι περισσότερες από τρεις, εκλέγεται ένας αντιπρόεδρος για κάθε επιπλέον Κοινοβουλευτική Ομάδα.
¨Οπως αναφέρουν πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η αξιωματική αντιπολίτευση προσανατολίζεται να μην ψηφίσει για αντιπρόεδρο της Βουλής από τα ακροδεξιά κόμματα «Σπαρτιάτες» και «Νίκη. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, με αυτή την απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιλέγει να στείλει μήνυμα πως δεν προτίθεται να νομιμοποιήσει την ακροδεξιά εκπροσώπηση στη Βουλή.
Σημειώνεται ότι η εκλογή τους γίνεται με τις προβλεπόμενες από το άρθρο 67 του Συντάγματος προϋποθέσεις και πλειοψηφίες. Συγκεκριμένα, η Βουλή «δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, που όμως ποτέ δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο του όλου αριθμού των βουλευτών» δηλαδή, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 75 βουλευτές.
Περίπτωση μη εκλογής προτεινόμενου αντιπροέδρου καταγράφηκε στις 4/10/2015 όταν ο προτεινόμενος από τη Χρυσή Αυγή βουλευτής Ιωάννης Αϊβατίδης, δεν εκλέχθηκε διότι δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη, κατά το άρθρο 67 του Συντάγματος και το άρθρο 8 παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής, πλειοψηφία. Για το αξίωμα του Ε΄ αντιπροέδρου ο κ. Ιωάννης Αϊβατίδης είχε λάβει 59 ψήφους, 186 λευκά και 49 άκυρα.
Το χωροταξικό άναψε φωτιές
Εν τω μεταξύ η συνύπαρξη των ακροδεξιών Σπαρτιατών με τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές παρατάξεις πυροδότησε εντάσεις.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, διαμαρτυρήθηκε έντονα στον Κώστα Τασούλα για την τοποθέτηση των Σπαρτιατών ανάμεσα στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αριστερή πλευρά της αίθουσα.
Συγκεκριμένα σημείωσε πως «θεωρούμε απαράδεκτο και αδιανόητο ότι επιλέχθηκε να διασπαστεί ο χώρος των καθισμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να μην υπάρχει συνέχεια των θέσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα».
Παράλληλα, επεσήμανε πως «θεωρούμε επίσης απαράδεκτο ότι επιλέχθηκε η τοποθέτηση του κόμματος ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ στα έδρανα της αριστεράς στη Βουλή κάτι αναντίστοιχο με την ιστορία της Βουλής και γενικότερα των κοινοβουλίων αλλά και με τον κοινοβουλευτικό κανόνα».
Σημειώνεται ότι στην συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας τον λόγο είπε ότι από την Γαλλική Επανάσταση και μετά είθισται η Αριστερά να κάθεται στην αριστερή πλευρά της Ολομέλειας, η Δεξιά στην δεξιά πλευρά και οι νεοναζί στα άκρα.
Πώς τοποθετήθηκαν τα κόμματα
Υπενθυμίζεται ότι κατά τις πρόσφατες εκλογές, εισήλθαν στη Βουλή οκτώ κόμματα, ξεπερνώντας το σχετικό «κατώφλι» του 3%. Η Ν.Δ. με 158 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με 47, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 32, το ΚΚΕ με 21, το κόμμα Σπαρτιάτες με 12, η Ελληνική Λύση με 12, το κόμμα Νίκη με 10, και η Πλεύση Ελευθερίας με 8 βουλευτές.
Η χωροταξία έχει ως εξής: Στα μπροστινά έδρανα τοποθετήθηκαν από δεξιά προς τα αριστερά -όπως κοιτάμε από το προεδρείο της Βουλής- η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.
Στα πίσω ορεινά έδρανα, οι βουλευτές των κομμάτων κάθισαν ως εξής: «Ελληνική Λύση» πίσω από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκη και Σπαρτιάτες πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση Ελευθερίας πίσω από τα έδρανα του ΚΚΕ.